Ifølge Koranen er det forbudt, og det er i det hele taget svært at forlade islam. Under parolen ’We have left the religion!’ vil ikke-troende muslimer i dag starte en ny forening for frafaldne muslimer.

Det er nemt nok at blive muslim og tager ret beset kun et øjeblik.

Helt forsimplet skal du tage et grundigt bad, hoppe i noget rent tøj og aflægge dit løfte til gud:

»Ash-hadu an la ilaha illa-Allah wa ash-hadu anna Muhammadan rasul-Allah«, skal du sige ifølge islam.dk. Og så skal du selvfølgelig have en stærk tro og helst have studeret islamisk litteratur.

Ny forening
Det er straks sværere at forlade islam. Hvis man enten ønsker at konvertere til en anden religion eller leve som ateist, er man en såkaldt apostat. Det er forbudt ifølge Koranen og kan i værste fald medføre dødsstraf.

Nu har en gruppe skandinaviske eks-muslimer fået nok og stifter i dag en ny forening under parolen: ’We have left the religion!’.

De optræder med navn og billede på en plakat og kalder sig selv for ikke-troende mennesker.

Klokken elleve i dag holder de pressemøde i Stockholm.

»Må ikke gribe ind i den personlige frihed«
Blandt initiativtagerne er Morad Sheixi. Han er iraner, kommunist og bor i Horsens sammen med sin kone og datter. Han er imod muslimske tørklæder og alt andet, der symboliserer religion i det offentlige rum.

»Jeg tror ikke på religion. Og det er farligt at sige højt. Men nu står jeg frem offentligt for at få skabt en diskussion om politisk islam og muslimske organisationer. Meningen med foreningen er, at religion ikke må gribe ind i den personlige frihed«, siger Morad Sheixi.

Han holder dog fast i, at det ikke er religion som sådan, han har noget imod. Han tror bare ikke selv på nogen gud. Men skulle hans datter en dag fortælle ham, at hun vil leve som muslim, har han ikke noget imod det, hævder han.

»Religion hører til ens privatliv. Min datter er nu 14 år gammel, og jeg har sagt til hende, at hun må tro på lige det, hun vil«, siger han.

Hovedkvarter i Stockholm
I Tyskland har foreningen ’Committee of Ex-muslim’ allerede 200 medlemmer og håbet er, at endnu flere skandinaviske eks-muslimer vil følge trop.

Den skandinaviske afdeling får hovedkvarter i Stockholm. Afsaneh Vahdat, der er svensk talsperson, fortæller, at behovet for foreningen er stort, og at hun er blevet »kimet ned de sidste dage« af personer fra blandt andet Iran, Irak og Marokko.

I Islamisk trossamfund på Dortheavej i København har man aldrig oplevet, at et medlem ønskede at forlade trossamfundet og islam, siger medlem af medieudvalget Kasem Said Ahmad.

Betragtes som forræddere
Han erkender, at afhoppere bliver betragtet som forrædere og syge mennesker.

Og skulle et medlem begynde at tvivle på sin tro, vil man fra trossamfundets side forsøge at omvende personen igen.

Han vil ikke tage afstand fra, at det i nogle lande er forbundet med risiko for dødsstraf at forlade islam.

»Vi har ikke lyst til at tage afstand eller ikke tage afstand, fordi dødsstraf er blevet en målestok for, om muslimer i Danmark er integrerede eller ej. Det gider jeg ikke være med til«, siger Kasem Said Ahmad.

Men så er der vel ikke noget at sige til, hvis danske muslimer er bange for at sige, at de ikke længere tror på Gud?

»Det ved jeg ikke noget om«, siger Kasem Said Ahmad og afbryder venligt, men bestemt samtalen.

Forening i frihedskamp
Adjunkt i Arabisk og islamiske studier Irmeli Perho fra Aarhus Universitet tror egentlig ikke, der er det store behov for den nystiftede eks-muslim-forening.

Hun ser mere den ny forening som en frihedskamp.

»I islamisk lov har man ideen om aposti, og historisk har man ikke kunnet forlade islam. Men i dag sker der ikke nødvendigvis noget. Derfor tror jeg, foreningens formål er at udfordre ideen om aposti. Ved at stå frem understreger de kravet om frihed til at stå frem«, siger Irmeli Perho.

av Karim

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *